воскресенье, 2 мая 2021 г.

Считаю, что действия АО «Запорожсталь» и «Днепроспецсталь» направлены на присвоение государственной собственности - техногенного месторождения Балка Средняя


«Голові Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Костусеву О.О. Шановний Олексій Олексійович! Звертаюсь до Вас у звязку з ситуацією, що склалась навколо техногенного родовища Балка Середня у Вільнянському районі Запорізької області. Проблема полягає у намаганні окремих металургійних підприємств привласнити техногенне родовище, що є власністю держави.

Статус техногенного родовища полігоном промислових відходів, розташованим у балці Середній, надано рішенням науково-технічної ради Геолкому України від 03.03.1999 року.

Вирішення проблеми, пов’язаної із накопиченням промислових відходів і поводження з ними, було ініційоване Запорізькою обласною держадміністрацією у зв’язку з загостренням екологічної та криміногенної ситуації.

В результаті багаторічного неконтрольованого та нерегульованого викиду промислових відходів утворилося підземне кіслотне озеро, , що відділене від русла річки Дніпро вузькою дамбою, токсичні речовини потрапляють в річку, звідки здійснюють водозабір для постачання міста питною водою. Це становить загрозу здоров’ю і життю населення міста.

Крім того, на відвалах зосереджено велику кількість структур, що ведуть несанкціоноване видобування на технологічному родовищі. Використання ними праці неповнолітніх і осіб без визначеного місця проживання загострює соціальну проблему і є порушенням кримінального і трудового законодавства.

Ретельний аналіз ситуації на полігоні промислових відходів у Балці Середній було здійснено «Робочою групою з питань визначення полігону у Балці Середній техногенним родовищем, створеної розпорядженням Запорізької облдержадміністрації від 17.09.1998 року №552. До складу «Робочої Групи» входили також керівники металургійних підприємств м. Запоріжжя, виробничі відходи яких накопичувалися на полігону у Балці Середній – ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Запорізький завод феросплавів», ВАТ «Дніпроспецсталь», ВАТ «Запоріжкокс».

У результаті цього аналізу, а також за ініціативою Мінпромполітики та Запорізької облдержадміністрації було прийняте рішення про проведення конкурсу з геологічного вивчення, в тому числі, дослідно-промислової розробки техногенного родовища у Балці Середній.

До складу конкурсної комісії були включені уповноважені представники Мінпромполітики, Мінекономіки, Запорізької облдержадміністрації, Мінекобезпеки, Держнаглядохоронпраці, Вільнянської райдержадміністрації та Геолкому.

20 вересня 1999 року конкурсна комісія прийняла рішення по результатах конкурсу та визначила переможця (ліцензіата).

Про результати конкурсу Геолкомом України було проінформовано Кабінет Міністрів України ( лист від 24.09.99р, №02-18-05-198, доручення КМУ від 30.09.99р. №15079-63).

Після цього питання техногенного родовища Балка Середня неодноразово розглядалось міністерствами і відомствами України та у Кабінеті Міністрів України. Розгляд був ініційований ВАТ «Запоріжсталь», яким ставилось під сумнів правомірність надання полігону промислових відходів статуту техногенного родовища і, як наслідок – правомірність проведення конкурсу. Підставою для такої позиції ВАТ «Запоріжсталь» було ствердження, що відходи виробництва, розташовані на території техногенного родовища, є власністю акціонерного товариства.

Мінекономіки, підсумовуючи позиції Запорізької облдержадміністрації, Мінпромполітики, Геолкому, Мінекобезпеки, Мінюсту, ФДМУ, МВС, СБУ (листи від 17.12.99р. №12-50/-3489-10, від 06.01.2000р. №12-50 /41-10) прийшло до висновку, що конкурс на «геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку техногенного родовища Балка Середня було здійснено у порядку, узгодженому  з Кабінетом Міністрів України і відповідає чинному законодавству. Порушень цього законодавства в діях Геолкому не встановлено».

Цей висновок базується у тому числі на позиції, викладеній в листах ФДМУ, Мінпромполітики, що відходи промислового виробництва, складені на території техногенного родовища, є власністю держави.

З цими висновками  погодився прем’єр-міністр України Ющенко В.А. і дорученням від 12 січня 2000 року № 25995/2 зобов’язав Геолком та Запорізьку облдержадміністрацію врахувати їх у своїй роботі.

Тим не менше, ВАТ «Запоріжсталь» і ВАТ «Дніпроспецсталь» звернулися у Вищий арбітражний суд з позовом до Геолкому. Позивачі вимагають скасувати рішенні Геолкому про визнання полігону промислових відходів техногенним родовищем тому, що вважають це власністю акціонерних товариств, створених в процесі приватизації.

Прошу Вас, шановний Олексію Олексійовичу, внести питання про власність на промислові відходи, що розташовані на території техногенного родовища Балка Середня, на розгляд Комітету. Вважаю, що дії вказаних акціонерних  товариств спрямовані на привласнення державної власності. У зв’язку з тим, що Балка Середня – перше в Україні техногенне родовище, це питання набуває загальнодержавного значення, а невірне його вирішення може створити небезпечний прецедент.

З повагою

Народний депутат України Віктор ПОНЕДІЛКО

17 березня 2000 року

Фото ВВП




Комментариев нет:

Отправить комментарий