пятница, 21 января 2011 г.

Левко Лук’яненко: Тимошенко не виїде з країни. Вона поводиться мов капітан, який не може лишити корабель, що тоне.



 Безгрішний лише Ісус Христос – колишній депутат БЮТ Левко Лук’яненко не ручається за чесність Тимошенко, однак упевнений, що нинішня атака проти неї має суто політичний характер. Свою думку про нещодавні арешти опозиційних діячів Лук’яненко виклав в інтерв’ю польській Rzeczpospolita. 
«Юлія Тимошенко не втече з країни», – каже Rzeczpospolita колишній радянський дисидент і активіст із захисту прав людини Левко Лук’яненко.

В Україні заарештовано кільканадцять представників уряду колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Лідеру найбільшої опозиційної партії в парламенті забороняється виїжджати з країни, і вона повинна щодня з’являтися в прокуратурі. Учора Тимошенко пробула там більш ніж 10 годин. Її соратник часів Помаранчевої революції Юрій Луценко чекає на судовий процес у в’язниці разом зі злочинцями, які засуджені на довічне ув’язнення й очікують результатів апеляції. Дії української влади проти опозиції засудив уряд США.

Rzeczpospolita: Представники української інтелігенції, зокрема і Ви, закликали Віктора Януковича припинити переслідування Юлії Тимошенко та її людей. Ситуація настільки серйозна?

Левко Лук’яненко: Арешт соратників Тимошенко з приводу зловживання службовим становищем має політичний характер. Це недопустимо. Президент Янукович каже, що має дотримуватися закону, але якби так було, заарештувати потрібно було б також і чиновників з його оточення. А цього немає. Партія регіонів очевидно прагне позбутися політичних противників і встановити в парламенті однопартійну диктатуру.

- Тимошенко загрожує позиціям Януковича, який має стабільну більшість у парламенті і контролює уряд?

- Тимошенко – сильний політик і сильна особистість. Вона лідер реальної опозиції в парламенті, а також за його стінами. «Регіони» сформували більшість у парламенті та уряд, але знають, що українці можуть змінити погляди. Це погана новина для олігархів з оточення Януковича, які нечесно заробили свої статки і хочуть якнайдовше залишитися при владі. Це їхній пріоритет.

- Олігархи з оточення Януковича також добре почувалися за президента Віктора Ющенка, коли Тимошенко була прем’єр-міністром. Нічого з ними не сталося.

- Ющенко не виконав передвиборчих обіцянок. Однією з них було гасло: «Бандити мають сидіти в тюрмах». Колишній президент сидів з олігархами за одним столом і дискутував з ними. Він також зробив дуже багато, аби Партія регіонів знову здобула владу.

- Деякі експерти стверджують, що Янукович хоче змусити Тимошенко виїхати з країни.

-  Таку можливість мав Юрій Луценко, але не скористався нею, і за це я його шаную. Тимошенко не виїде з країни. Вона поводиться мов капітан, який не може лишити корабель, що тоне.

- Прокуратура звинувачує Тимошенко в незаконному використанні 300 млн дол., отриманих від Токіо на охорону довкілля. Ви були депутатом її партії. Ви впевнені, що Тимошенко була чесною?

- Безгрішний лише Христос. Тож я не можу сказати про інших те саме. Однак я стверджую, що сьогодні атака проти колишнього прем’єр-міністра має політичний характер. Влада хоче послабити її, налякати й відвернути її увагу від політичної діяльності.

- Чи міг би Захід допомогти українській опозиції?

- Захід має можливість вплинути на ситуацію в Києві. Українські олігархи тримають гроші в європейських банках. Можна було б заморозити їхні рахунки. Проте я сумніваюся, що країни ЄС зважилися б найближчим часом на такий крок. Вони далекі від цього, бо воліють дбати про власні інтереси.

- Чи можуть репресії проти опозиційних політиків збільшити їхню популярність?

- Збільшили б, якби люди були відкритішими, мали почуття національної гідності й хотіли боротися. Однак наразі вони до цього не готові, тому ми опинилися у складній ситуації.

***
Левко Лук’яненко – колишній радянський дисидент, захисник прав людини за часів СРСР, а нині лідер Української республіканської партії.

Источник: inozmi.
Фото:demiart.ru/

Комментариев нет:

Отправить комментарий